Teknoloji gündeminde sık sık yer alan “bulut” ve “bulut depolama alanları” birçoğumuza karmaşık gelebilir. Bu konuda teknolojiden geri kalmamanız adına sizleri hızlıca bilgilendireceğimiz bir yazı oluşturduk.
Önceden belirtmekte de fayda görüyoruz, bu yazı daha çok başlangıç seviyesindeki takipçilerimize yönelik olarak hazırlanmıştır, konunun uzmanı takipçilerimiz için biraz hafif kalacaktır. Böylece bu yazıdan sonra bulut sistemleri ve hatta bulut sistemlerinin iş yaşantımızdaki etkilerini öğrenmiş olacaksınız.
Teknolojiye yetişmeye hazırsanız, hızlıca “Bulut sistem nedir?” sorusu ile başlayalım.
Bulut Sistemi Nedir
Bulut sistemi; her türlü veri, doküman ve dosyalarınızın (fotoğraf, müzik, film ve bunun gibi her şey) depolandığı bir depolama alanıdır. Eğer dosyalarınızın kaybolmasından, silinmesinden korkuyorsanız ve yedeklemek için bir yol arıyorsanız, bulut sistemleri tam size göre olabilir. Bulut sistemler sayesinde istediğiniz her türlü veriyi yedekleyebilir ve istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Bulut Sistemler Nasıl Çalışır?
Bulut sistemler nasıl çalışır, bir bulut sistemine nasıl erişiriz ve nasıl kullanmaya başlarız, bulut sisteminin eski tip hard disk veya CD gibi depolama birimlerinden farkı nedir, biraz bunlardan bahsedelim.
Bulut sistemler, verilerinizi depolamanızı ve istediğiniz zaman bu verilere ulaşmanıza imkan veren online depolama birimleridir. USB ve CD fiziksel depolama birimleri olduğu için, bunları daima yanınızda taşımanız gerekmektedir. Ayrıca kayıp ve çalıntı durumunda bütün verilerinizi kaybetmeniz de olasıdır. Bunların aksine bulut sistemler online olup, istediğiniz verileri internet aracılığıyla yüklemenize, istediğiniz zaman ve istediğiniz yerden bu verilere internet üzerinden ulaşmanıza imkan verir.
Bulut Sisteminin İş Hayatına Etkileri
Bulut sisteminin ne olduğundan kısaca bahsettikten sonra biraz da kullanım alanlarına değinmemiz iyi olacaktır. Bu yazımızda sizlere küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin neden bulut sistemlerini tercih ettiklerinden bahsedeceğiz.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Bulut Sistemleri Tercih Etmesi İçin 5 Sebep
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için fayda sağlayacak 5 temel sebebi bu başlık altında topladık. Bunları sıralayacak olursak;
1) Maliyet
Bir bulut sistemini kendi imkanlarınızla kurmak istediğiniz zaman yapmanız gereken şey, bir çok depolama donanımı satın almaktır. Ayrıca bu depolama birimlerini yerleştirmeniz için bir alana, ayrıca bakım, onarım ve kurulundan sorumlu elemanlara da ihtiyacınız olacaktır. Bunların hepsi maliyet tablonuza eklenen büyük eksilerdir. Bütün bu maliyetleri en aza indirmek adına, kendi depolama alanınızı oluşturmak yerine hazırda kurulmuş bir bulut alanını kullanmanız oldukça akla yatkın bir seçenektir. En azından işletmenizin ilk zamanlarından bulut sistemi kullanmak sizi mali açıdan rahatlatacaktır.
2) Kontrol Edilebilirlik
Eğer kendinize ait bir depolama alanınız varsa ve daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyuyorsanız, daha fazla depolama donanımı satın almanız gerekir. Ama diyelim ki bir ay boyunca fazla depolama alanıza ihtiyaç duydunuz ve yeni fiziksel depolama birimleri satın aldınız. Yalnız diğer aylarda daha az depolama alanına ihtiyaç duyduğunuz için bu birimlere daha fazla ihtiyacınız kalmadı. O halde yalnızca tek seferlik bir kullanım için fazlaca masraf yapmış olacaksınız. Bulut sistemlerinde ise böyle bir sıkıntı yaşamanızı gerektiren bir durum karşınıza çıkmayacaktır. Online bir bulut sisteminde istediğiniz zaman kullanım alanınızı artırabilir, istediğiniz zaman kolaylıkla düşürebilirsiniz.
3) Erişim
Bulut sistemlerinin en önemli özelliği erişim kolaylığı sağlamasıdır. İş yerinizde bilgisayar ortamında oluşturduğunuz bir dosyayı bulut sistemine ekleyebilir, daha sonra ofis dışında telefonunuzdan veya başka bilgisayarlardan bu dosyaya erişim sağlayabilirsiniz. Dosyalarınız internete bağlanabildiğiniz her yerde yanınızda olacaktır.
4) Çoklu Kullanım
Bulut sistemleri çoklu kişiler tarafından kullanılabilir ve ortak bulut alanları ve erişim izinleri oluşturulabilir. Böylece bulut üzerinden paylaştığınız bir dosyayı diğer iş arkadaşlarınıza kolaylıkla yönlendirebilir ve aynı dosyalar üzerinden ortak çalışabilirsiniz.
5) Teknik Destek
Bir bulut sistemi tek başına bir şey ifade etmez, bulut sisteminde karşılaşılacak sorunların çözümü için destek ekibi daima hazır olmalıdır. Eğer kendi işletmenizde kendi bulut sisteminizi kurmak istiyorsanız, teknik bakım için çalışanlar bulundurmalı veya teknik destek için başka firmalarla anlaşmalısınız. Bakım ve teknik destek demek, maliyet listenizde yeni bir eksi anlamına gelir. Bunun yerine hali hazırda bulut sağlayıcısı bir firmayla çalışmak sizi bu dertlerden de kurtaracaktır.
Bulut sistemler, sadece depolama için önemli faydalar sunmuyor. Bulutta Konferans gibi yenilikçi ve iş hayatı için önemli katkılar sunan çözümler de bulunmaktadır.